Pakko-oireinen häiriö, OCD

Pakko-oireinen häiriö ei ole vain diagnoosi tai häiriötila, oirehdinnan taustalla voi olla varhain lapsena kohdattu trauma tai traumoja, sekä turvattomia tilanteita. “Lapsena ei saanut olla lapsi, vaan on joutunut ottamaan vastuuta ja kantamaan aikuisten taakkoja harteillaan”. On joutunut selviämään yksin turvattomissa tilanteissa eikä ei ole voinut ilmaista normaaleja tunteita. Kielteiset, epämiellyttäviltä tuntuvat tunteet on joutunut kääntämään itseensäpäin.

On tavallista, että sisäänpäin käännetyt kielteiset tunteet alkavat kiertää mielessä kehää ja tuottaa muun muassa väkivaltaista mielen sisältöä jotka aiheuttavat tarkoituksella ahdistusta. Sisään painettu vihan tunne voi saada mielessä aikaan ajatuskuvion, “haluan tappaa”!

Tappamisajatukset ja seksuaalis sävytteiset ajatukset aiheuttavat kantajalleen häpeää ja ahdistusta, joka on niiden tarkoituskin.

Jatkuva huolehtiminen ja pelko, että jotain pahaa tapahtuu on yleensä seurausta käsittelemättömästä traumasta tai turvattomuuden tunteesta, jota on ehkäpä useasti lapsena kokenut. Pelko, että lähimmäisille tapahtuu jotain ikävää kielii siis omasta turvattomuuden tunteesta.

-Toisten myrkyttäminen

-Ajatuksilla pahan aiheuttaminen

-Tallominen, käsien pesu, tarkistaminen

Lapsi ottaa herkästi vanhempien kielteisiä ja säilöttyjä tunteita itseensä ja alkaa oireilla vanhemman puolesta. Lapsen varhainen oireilu kertoo usein vanhemman pahoinvoinnista.

Peseytymisrituaalien kautta ihminen pyrkii alitajuisesti puhdistaamaan epämääräistä tunnekasaa sisältään.

Parantumisen kannalta on tärkeää, että oireileva ymmärtää mistä hänen oireilu on saanut alkunsa ja mistä oireilu todellisuudessa kertoo. Tietoisuus auttaa ymmärtämään itseään, joka lisää myös itsemyötätuntoa. Itsemyötätunto on tärkeä osa paranemista. On uskallettava katsoa syvemmälle itseen ja lapsuuteen, joka tarkoittaa itsensä kohtaamista tunnetasolla.

Oireileva tarvitsee ymmärtäviä silmiä ja oikein kuulevia korvia, sekä myötuntoa ja myötätuntoharjoituksia itseään kohtaan. Omalle tilanteelle toisinaan nauraminen voi olla iso apu oireiden kanssa kamppaillessa.

Copyright © 2022 Marja Matikainen

%d bloggers like this: